dimecres, 25 d’abril del 2012

Parlem amb Toni Martínez, coordinador de flag a Catalunya




 



Avui parlem de football flag amb Toni Martínez, 42 anys, viu a Santa Eulàlia de Ronçana i és coordinador de flag a Catalunya (i l'any vinent a nivell estatal)


1. Quatre anys al capdavant del programa de promoció de football flag a Catalunya.  Quina valoració fas del Flag Acció i com preveus el seu futur?
La valoració no pot ser millor. Tal com volíem, hem guanyat moltes llicències esportives i hem activat moltes iniciatives de flag.  El futur -de Flag Acció- dependrà de qui s'encarregui del programa un cop acabi aquesta temporada, però crec que seguirem creixent. 

2. Com a coordinador, què és allò que més t'agrada o et motiva del món del flag?
M'agrada molt comprovar que hem assolit els objectius que ens havíem proposat, i que amb esforç podem fer créixer un esport gairebé desconegut.

3. Quin és el secret per elaborar un bon programa o projecte esportiu?
Una barreja d'il·lusió, planificació, treball i sobretot realisme. 

" El secret de tot projecte és una barreja d'il·lusió, planificació, treball i sobretot realisme " 

4. Creus que els projectes tenen data de caducitat?Tot té data de caducitat, només cal que averigüem quina pot ser la del nostre projecte i tenir-ho en compte.


5. Si ens fixem en la cultura esportiva d'altres països, quina destacaries especialment?
Sense cap mena de dubte, la dels Estats Units, malgrat que la nostra potser gaudeix de més equitat social. 

6. L'any vinent ja passes a encarregar-te de la promoció del flag a nivell estatal.  Què intentaràs aportar i què vols aprendre'n d'aquesta experiència?  
Vull aportar una mica de realisme i demostrar que podem créixer.  Segur que aprenc un munt de coses, però fins que no m'hi trobi no ho sabré.

7. Quin creus que serà el repte més important de cara a aquesta nova aventura i els objectius que et marques a l'hora d'exportar la feina feta a Catalunya? 
No espero res en concret.  El repte que tenim és anar treballant i el procés ens dirà en cada cas què fer i com fer-ho de la millor manera possible.  Partim d'una base, però només és un full de ruta, i després ja veurem com es desenvolupa el programa i tots els seus objectius. 

8. Parlem dels protagonistes, els jugadors/es.  Com animar-los a jugar a flag havent-hi futbol o bàsquet? 
Simplement dir-los que ho provin, si ho fan, ja estaran "enganxats".


" Qui prova el flag queda enganxat "
 
9. Com valores els cursos de dinamitzadors de l'esport escolar per als alumnes d'ESO?   
Molt bé, però és una aposta de futur, ja que ara encara és molt aviat per conèixer-ne els seus fruits, però a mi personament m'agrada la filosofia del Pla Català de l'Esport.

10. Els consells esportius ofereixen una varietat molt àmplia d'esports per competir al llarg de l'any.  Són una bona alternativa a l'esport federat?
Sí, però s'hauria d'organitzar millor en alguns aspectes, fer-ho més atractiu pels nens i nenes.  S'ha de crear un entorn atractiu, que sigui un espectacle pel nen.  Estaria bé que per exemple s'instaurés una mena de palmarès dels campions escolars de cada esport, i en aquest sentit, els anglosaxons ens porten molt d'avantatge, ja que als instituts americans hi ha una tradició esportiva que genera a l'alumne una motivació per formar-ne part.  Tot i això, insisteixo que des dels Consells s'està fent molt bona feina. 


" Als instituts americans hi ha una tradició esportiva que genera a l'alumne una motivació per formar-ne part "


11. Com potenciar un esport minoritari sense caure en el desànim? 
Cal dir que el futbol americà i el flag són esports de masses, i en uns anys i depenent de varis factors estarà consolidat a Europa.

12. Per acabar, recomana un llibre als nostres lectors i una pel·lícula que estimuli a la pràctica esportiva. 
Recomano moltíssim llegir, veure vídeos, entrevistes per a millorar l'estat d'ànim i com a complement, fer esport.  Una bona pel·lícula pot ser "Rudy".  És la història de la determinació d'un jugador de futbol americà sense capacitats naturals que arriba a lluitar amb els millors, és un film que dóna idees sobre la millora continuada, un tema que cal tenir sempre present.